Elektriske varebiler tar over markedet

Den elektriske revolusjonen er på full fart inn i varebilmarkedet. Med stadig bedre teknologi og større rekkevidde, er bedriftskunder mer interessert i å velge elektrisk. Konsernleder i Auto 8-8, Terje Sildnes, forventer derfor en solid vekst i salget av elektriske varebiler.

- Faktorer som kundene tidligere var skeptiske til som nyttelast, rekkevidde og tilhengervekt, har nå blitt forbedret på de nye elektriske varebilmodellene. Valgmulighetene er mye større og treffer langt flere, og vi ser derfor for oss at flere bedriftskunder nå vil velge en elektrisk variant fremfor en fossildrevet, sier Sildnes.

Han har opplevd en stor etterspørsel etter elektriske varebiler fra bedrifter som har bærekraft på agendaen.

Auto 8-8 er en samarbeidende bilforhandler av Brage Finans, og er nordvest-landets største bilkonsern. Totalt har de ni butikker hvor de forhandler bilmerkene Ford, Nissan, Hyundai og Mazda.

Varebil med null utslipp

Stortingets mål om at det gjennomsnittlige CO2-utslippet fra nye personbiler i 2020 skulle være maks 85 gram per km ble nådd allerede i 2017. Ved slutten av 2022 ble det også klart at tjue prosent av den norske personbilparken er helelektrisk.

- Regjeringen sin elbilpoltikk har vært en eneste stor suksess, og salget av elektriske personbiler har vært en drøm. Det er mange grunner til dette, men økonomiske fordeler i trafikken, samt økende og mer tilgjengelige lademuligheter er nok viktige årsaker, sier Sildnes.

Les også: Spennende ladbare nyheter 2022

Fremover er regjeringens mål at nye personbiler og lette varebiler skal være nullutslippskjøretøy fra 2025. Innen 2030 skal også nye tyngre varebiler være det.

- Vi ser allerede at elvarebilen stadig tar større deler av markedet, noe som selvsagt henger sammen med at modellene som nå kommer er fullverdige varebiler som svarer til kundens behov i forhold til last og rekkevidde.

Sildnes trekker frem Ford E-Transit som en av nyhetene han har stor tro på.

- Med Fords første fullelektriske varebil får du stor lastekapasitet og høy nyttelast. Batteriet i nye E-Transit er plassert i bunnen av kjøretøyet for å maksimere plassen., og bilen kommer med en rekkevidde på opptil 318 kilometer. Dette er derfor en elvarebil som vil dekke behovet til de aller fleste, sier konsernlederen.

Det skal lønne seg å velge grønt

For at det skal bli mer attraktivt for bedrifter å velge elektrisk, jobber flere kommuner nå med ulike tiltak. Blant annet ønsker man å legge til rette for at elvarebiler skal få egne øremerkede parkeringsplasser, ladepunkter og vareleveringslommer med lademulighet.

- I tillegg til dette har Enova som mål å kutte klimagassutslipp i næringstransporten. For å sette fart på elektrifiseringen av dette markedet tilbyr de derfor investeringstøtte til kjøp av elektriske varebiler og mindre lastebiler samt tilhørende lader, sier Sildnes.

Andre tiltak som vurderes er å gi gratis passering av bomstasjoner, bruk av kollektivfelt og gratis parkering til de som kjører elvarebiler.

- Elektriske biler er billigere i drift enn fossilbiler, men har gjerne høyere investeringskostnader. Alle disse tiltakene og støtteordningen vil kunne bidra til at flere bedrifter velger elektriske varebiler, noe som vil ha positiv innvirkning på miljøet. Det skal nemlig lønne seg å velge grønt, sier Sildnes.

Dekker de fleste behov

Hvor det tidligere var et begrenset utvalg, vil vi i år og årene fremover kunne se mange spennende elektriske varebilmodeller i alle størrelser. Oppsummeringsvis vil nyhetene om økt rekkevidde, høy nyttelast og tilhengervekt gjøre elvarebilen til et reelt alternativ.

- Det er fortsatt litt situasjonsavhengig om hvilken varebil du bør gå til anskaffelse av. Men med mindre du er avhengig av firehjulsdrift, som fortsatt er en mangel i den elektriske varebilparken, er jeg ganske sikker på at de aller fleste bedriftskunder vil finne en elektrisk modell som passer til sitt behov, avslutter Sildnes.

image

Prøv vår leasingkalkulator i dag og få et godt tilbud

Brage Finans er spesialister på leasingfinansiering.

Få tilbud