Hopp til hovedinnhold

Smartest med billån

Det er mange måter å finansiere kjøpet på, men de fleste velger et tradisjonelt billån eller billån «bakt» inn i boliglånet. Lurer du på hvilken form for finansiering man bør velge? Vi gir deg oversikten du trenger.

Billån eller utvidet boliglån?

Det sies ofte at det lønner seg å «bake» billånet inn i boliglånet. Og det er ikke så rart: Kortsiktige billån har nemlig høyere renter enn boliglån. Til gjengjeld har som regel boliglån lengre nedbetalingstid enn billån.

Med billån «bakt» inn i boliglånet risikerer du på sikt å betale mer i renter enn med eget billån. Og det er ikke den eneste haken: Til forskjell fra billån, er ikke boliglån regulert etter verditapet på bilen.

Billån gir større økonomisk frihet

Enkelte vil kanskje hevde at billån «bakt» inn i boliglånet er mest lønnsomt, så fremt du sørger for en tilpasset nedbetalingsplan. Dersom du har stor ledig sikkerhet i boligen din, kan det også være en god løsning.

Har du derimot ønsker om å kunne låne til andre formål, enten det er snakk om fritidsbolig eller egenkapital til barna dine, kan det imidlertid være lurt å velge billån fremfor utvidet boliglån.

Velger du likevel løsningen med å «bake» billånet inn boliglånet, må du være klar over at det ikke er mulig å gjøre boliglånet om til billån i ettertid. Det motsatte er derimot fullt mulig: Du kan når som helst søke om å gjøre billånet om til boliglån.

 

Når kan man få billån?

Mange tror at man kun kan få billån når man kjøper ny bil. Det stemmer ikke. Du kan ta opp billån til både ny og brukt bil – også som selges fra private selgere. Oppgjør for bilen utbetales direkte til bilforhandler eller privatselger av bilen.

Du er velkommen til å prøvekjøre bilen på forhånd, men det er viktig å være klar over at du må ta opp lånet før du betaler for den eller får den registrert i ditt eget navn.

Kan man flytte billån?

Vi får ofte spørsmål fra kunder som ønsker å flytte billånet til oss. Et billån hos oss er sikret med salgspant i bilen. Salgspantet er kun gyldig dersom gjeldsbrev og salgspantdokumenter er signert før bilen overtas og registreres på ny eier. Man vil derfor ikke kunne oppnå gyldig salgspant dersom man flytter billånet og signerer lånedokumenter etter at bilen er levert.

Noen banker tilbyr likevel å flytte billånet. Lånet vil i disse tilfellene i praksis være et usikret lån, uten gyldig pant. Usikrede lån skal rapporteres og registreres i Gjeldsregisteret. En kunde med usikret gjeld i gjeldsregisteret risikerer for høy gjeldsgrad og i ytterste konsekvens å få avslag dersom man senere skal søke lån, enten det er boliglån eller andre lån. Derfor vil vi i Brage Finans ikke anbefale å flytte billån.