Hopp til hovedinnhold

Endringer i kredittgivning for lån til bil, båt, og andre kjøretøy​

For å bidra til en mer bærekraftig utvikling i husholdningenes gjeld, har Finansdepartementet satt rammer for bankenes utlånspraksis. Fra 1. juli 2023 utvides reguleringen til å også gjelde lån til bil, båt og andre kjøretøy.

Hva betyr dette for deg?

Endringen påvirker ikke lån til bil og båt som du allerede har. Hvis du skal ta opp nytt lån så ser vi nærmere på din totale gjeld og betjeningsevne. 

Total gjeld

Du kan ikke låne mer enn 5 ganger årsinntekt. Gjeld vil være all gjeld som boliglån, studielån, lån til bil,båt og andre kjøretøy, forbrukslån og kredittkortgjeld. 

Hvor mye du kan betale ned på lånet

Vi ser på din betjeningsevne ved å se på dine inntekter og utgifter. For at du skal få lån må vi beregne at du må klare en renteøkning på 3 prosentpoeng fra dagens nivå. 

Ofte stilte spørsmål om billån

Det er flere måter å finansiere en bil på, og prosessen kan for mange virke uoversiktlig. Vi svarer på ofte stilte spørsmål knyttet til billån.

Se vår oversikt på billån
Hva skal til for å få lån hos dere?

Når vi har mottatt en lånesøknad vil vi se på om du har en stabil økonomi og inntekt, og at du er i stand til å betale tilbake lånet i henhold til nedbetalingstiden. Vi tar sikkerhet for lånet i bilen, båten eller i kjøretøyet. I vår vurdering vil vi også ta hensyn til kjøretøyet eller båtens alder og tilstand.  

Tips å ta med seg på veien

Hvis dere er to i husholdningen bør begge stå som låntakere i lånesøknaden. Dette gir oss som lånetilbyder et bedre vurderingsgrunnlag for nytt lån. 

Få kontroll og rydd opp i ubrukte kreditter. Sjekk gjeldsregisteret, har du ubrukt kreditt på et kredittkort? Dette regnes som gjeld og gir deg mindre låneevne. Si opp kredittkortet eller reduser kredittbeløpet. 

Lurer du på hvor mye lån du kan få til kjøp av bil?

Søk om et finansieringsbevis som er gyldig i tre måneder. Enkelt og greit hvis du vil sjekke før du ser etter bil. Du velger finansieringsbevis i lånekalkulatoren.

Søk finansieringsbevis