Kaster du bort strøm når du lader elbilen din?

De fleste av oss kjenner til at det å lade bilen med stikkontakt er mer brannfarlig enn å lade med ladeboks. Men visste du at opptil 30 prosent av strømmen kan gå tapt fra støpselet til bilen din når du lader uten elbillader?

Med strømpriser som i perioder er svært høye, kan ineffektiv lading fort bli dyrt!
Tallene er hentet fra ADAC, det største forbundet for bilister i Europa. Analysen de har gjort viser at effekttapet ved lading på gamlemetoden er betydelig, både for elbiler og hybridbiler.

Les også: Hvordan få mest ut av elbilen din om vinteren?

Nye regler for elbillading

Nye regler for elbillading trådte i kraft 1. juli 2022. Reglene stiller krav til at du må ha en ladestasjon dersom du skal legge opp nytt ladepunkt hjemme. Det er ikke lenger mulig å få godkjent montering av vanlige eller industrielle stikkontakter, regelverket har ikke tilbakevirkende kraft. Hvis du allerede har en installasjon med stikkontakt som er godkjent for lading av elbil, så blir den ikke ulovlig med den nye normen, men det kan likevel bli kostbart å lade slik.

Strømtap på inntil 30% er en god grunn til å installere ladeboks hjemme. Ladingen går også raskere med ladekapasiteten fra en ladeboks. Reduserte kostnader, sikrere og mer effektiv lading gjør at det ikke finnes mange gode argumenter for å holde på stikkontakten.

 

Undersøkelsen fra ADAC tok også for seg sammenligning mellom ladeboks og stikkontakt på lavere effekt. Også her viste undersøkelsen at det er et betydelig strømtap ved valg av stikkontakt-løsning. Slik strømprisene har utviklet seg er det ikke så smart å lade med lav kapasitet. Du bruker enda mer tid på ladingen, samtidig som du taper strøm. Da blir strømregningen fort høy. Best mulig effekt oppnår du ved å lade med ladeboks og høyest mulig kraft.

Bileksperter hos vår samarbeidspartner, Frende Forsikring, har sett mange dårlige ladeinstallasjoner og er helt enige i godkjente ladebokser er det beste og sikreste ladealternativet.

image

Trenger du hjelp med dine forsikringer?

I samarbeid med Frende forsikring kan vi nå tilby våre kunder en totalpakke på finansiering og forsikringer.

Les mer her