Det du trenger å vite om privatleasing

De senere årene har det blitt stadig mer vanlig å leie, eller «lease» bil ­– også blant privatpersoner. Lurer du på om du skal lease?

Hva er egentlig privatleasing?

Leasing innebærer kort forklart at du leier en bil mot et fast månedsbeløp i en avtalt periode. Månedsbeløpet beregnes av en rekke faktorer – deriblant prisen og avgift på bilen, eventuelt kontantinnskudd, antatt verditap, rentesats og avtalt kjørelengde. Det mest vanlige er å lease en bil over en treårsperiode før du leverer den tilbake til bilforhandleren.

Hvorfor leaser flere nå enn tidligere?   

De siste årene har flere og flere privatpersoner valgt å lease bil. Det er flere forklaringer på dette, men mange eksperter peker på usikkerhet knyttet til bilens verdi som følge av den raske utviklingen av ny teknologi samt den stadige endringen i avgiftspolitikk.

Med leasing slipper man å måtte tenke på bilens verdi tre år frem i tid.

Hvem passer privatleasing for?

Leasing passer godt for dem som ønsker å bytte bilen ofte – altså hvert tredje til fjerde år – uten å måtte tenke på å selge. Siden du ikke eier leasingbilen, er det også en problemfri og forutsigbar form for bilhold: Du vet stort sett alltid hvilke bilutgifter du vil ha fra måned til måned.

Dersom du kjører lengre enn avtalt må du imidlertid betale for ekstra kilometer. Utover dette vil forhandler kunne belaste for skader og unormal slitasje på bilen, samt eventuelt manglende utført service.

Eie bilen- når fleksibilitet er viktig

Selv om privatleasing er økende, velger de fleste fortsatt å kjøpe bil. Det kan være flere årsaker til dette, men når du eier bilen står du til enhver tid fritt til å bytte bil – for eksempel hvis du flytter, får barn eller ny jobb. Billånet kan dessuten føres i skattemeldingen, slik at du får rentefradrag.

Det er ingen fasitsvar på hva som lønner seg mest av å eie eller å leie – det må rett og slett beregnes i hvert enkelt tilfelle. Vi i Brage Finans kan tilby både lån og leasing!

image

Få et tilbud på billån!

Du kan søke om et uforpliktende tilbud på billån til både nye og brukte biler.

Få tilbud på billån