Hopp til hovedinnhold

Kjøp av bruktbil og båt

Vi hjelper deg å sikre at du som kjøper får en trygg og smidig handel av bruktbil og båt. Se vår oversikt over nyttige tips.

Skriv alltid kjøpekontrakt
  • Skriv alltid kontrakt med selger, og sørg for at alle detaljer står i kontrakten. Kontroller eierforhold og at det er eier av bruktbilen som er selger, eksempelvis ved å be om legitimasjon. Dersom du ønsker et forslag til kontrakt kan du benytte vår mal på kjøpekontrakt
  • Ved båtkjøp er det viktig at merke, motor- og skrog- CIN- HIN-nummer opplyses om i kjøpekontrakten.
Sjekk om det er heftelser i kjøretøyet
  • Du kan enkelt sjekke om det er heftelser i bilen i Brønnøysundregistrene. Vi undersøker alltid om det er heftelse i bilen, og sørger for at både du som kjøper og selger får overlevert et heftelsesfritt kjøretøy. Lånesummen må dekke restgjelden på lånet til selger, mens et eventuelt overskytende beløp betales til selgers konto. Dersom lånebeløpet ikke dekker restgjelden må selger innbetale den overskytende summen innen vi foretar vår utbetaling. 
Undersøk om bilen er EU- godkjent
  • Dette kan du enkelt sjekke via Statens vegvesen ved å oppgi registreringsnummeret. 
Hva er markedspris på bruktbilen?
  • Undersøk hva tilsvarende modeller selges for fra ulike utsalgssteder. 
Historikk
  • Sjekk at servicehefte følger med kjøretøyet, og at det er ekte, utfylt og komplett, samt at alle servicer er utført i henhold til anbefalt serviceintervall. Be om å få oversendt kopi av vognkort og andre relevante opplysninger om kjøretøyet slik som servicehefte, utstyrsliste, tidligere skader og eventuelt merverdiavgift.
Undersøk kjøretøyet
  • Sjekk bilens kilometerstand og årsmodell, gjerne hos autorisert verksted. Foreta gjerne en tilstandsrapport av kjøretøyet før du tegner kjøpekontrakt. Sørg for at en eventuell garanti gir deg rettigheter utover de alminnelige reklamasjonsreglene.
Hva bør jeg sjekke når jeg skal kjøpe båt?
Skal båten registreres i skipsregisteret?
  • Båter over 7 meter må registres i skipsregisteret før utbetaling av båtlånet. Før utbetaling av lånet må skjøtet være registrert over på ny eier, og pantet vårt må være godkjent av skipsregisteret