5 tips ved kjøp av bruktbil

Bruktbiler som selges av privatpersoner er som regel «solgt som de er». Derfor er det viktig å sjekke bilens tilstand grundig. For å sikre en god handel holder det imidlertid ikke å sparke i dekkene og banke i panseret! Vi gir deg tipsene du trenger for en trygg prosess.

1. Gjør research og sett kriterier

Les deg opp! Når du skal kjøpe bruktbil, er det viktig å unngå impulskjøp. Vit hva du er ute etter i en bil, hvor mye du kan gi – og ikke minst: hvor mye du bør gi, altså bilens markedsverdi. Det kan også være en fordel å undersøke om det er knyttet eventuelle tekniske svakheter til årgangen på bilmodellen du er ute etter.

 

2. Sjekk historikk og heftelser

Når du har funnet en aktuell bil, bør du be om å få tilsendt kopi av relevante papirer som vognkort, servicehefte og utstyrsliste. Hvis du kjøper bilen av en privatperson er det viktig å sjekke at papirene er ekte, og lese dem nøye. Sjekk for eksempel at selgers navn stemmer overens med navnet på eier i vognkortet. Du kan også sende SMS til 2282, der du skriver «REGNR» før registreringsnummeret: REGNR AA00000. Tjenesten koster tre kroner.

I tillegg bør du alltid sjekke kilometerstand, årsmodell og EU-kontroll. Alt dette finner du hos Statens Vegvesen. Pass også på at eventuelle pantsettelser blir slettet ved overtakelse av bilen. Du kan sjekke om det er pantsettelser i bilen hos Brønnøysundregisteret.

 

3. Be om tilstandsrapport – og om å få prøvekjøre

Det er viktig å undersøke bilens tilstand grundig. Be om en tilstandsrapport, for eksempel en NAF-test eller en rapport fra et autorisert verksted. Spør også selger om bilen har vært utsatt for kollisjoner eller større skader. Ta gjerne kontakt med verkstedet der bilen har fått utført sine servicer og reparasjoner for å få informasjon om bilen.

Se også selv over bilen, og prøvekjør. Sjekk alt av elektronikk, som lys og aircondition, og at alle nøkler følger med.  Det er også viktig å se over dekkene, samt avdekke eventuell rust på understell eller nedkanten av dører. Husk òg at bombrikken må skifte eier.

 

4. Finansiering og forsikring må på plass før du gjennomfører kjøpet

Det er viktig å ordne finansiering før du gjennomfører kjøpet. Det er nemlig ikke mulig å ta opp billån etter at bilen er kjøpt. Du kan beregne og søke billån raskt og enkelt i vår billånskalkulator.  Forsikring må tegnes når bilen omregistreres på ny eier.

 

5. Kjøpekontrakt og omregistrering

Skriv alltid kjøpekontrakt med selger. Her kan du gjerne bruke den ferdige malen vår. Ta også vare på annonsen, og sørg for at en eventuell garanti gir deg rettigheter utover de alminnelige reklamasjonsreglene.